Як відкриті дані можуть сприяти досягненню гендерної рівності та інклюзивності? Результати дослідження

27/11/2023

Незважаючи на успіхи України у сфері відкритих даних, одним із критичних питань, що часто залишається без уваги, залишається їх гендерна чутливість. Велика частина наявних наборів відкритих даних не відповідає вимогам регулювальних нормативно-правових актів, має низький рівень дезагрегації, актуальності, доступності та якості.

Такі результати показало дослідження «Гендерний компонент у відкритих даних України», підготовлене в межах USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» за сприяння Міністерства цифрової трансформації України та підтримки Фонду Східна Європа.

Відкриті дані, розподілені за статтю та іншими соціальними показниками, допомагають отримувати цінну інформацію про поточний стан здійснення прав та можливостей жінок, чоловіків та їх різних груп, зокрема вразливих, побачити гендерні розриви та можливу дискримінацію. Такі дані є важливим інструментом розробки, здійснення та моніторингу гендерно-відповідальних політик, інклюзивних рішень і послуг у різних сферах життя. Аналіз не розподілених за ознакою статі даних, в свою чергу, веде до помилкових висновків і втрати ресурсів. 

Аналіз наявних наборів відкритих даних засвідчив, що вони переважно не синхронізовані з нормативно-правовими актами у сфері реалізації національної гендерної політики. Проаналізовані дані, здебільшого, не відповідають принципам актуальності та доступності, є важкими для аналізу, читання та оброблення. Серед них, наприклад, набір «Кількість клієнтів банків та кількість відкритих клієнтами рахунків», Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, не дає нам такої інформації, Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, медична статистична звітність тощо. Низьким є рівень залучення представниць/-ків громадських організацій до формування та оцінювання наборів даних, особливо тих експерток та експертів, які працюють у сфері гендерної рівності, інклюзивності та протидії дискримінації.

За результатами дослідження були сформовані загальні висновки щодо необхідності та можливостей посилення гендерної чутливості відкритих даних і практичні рекомендації за кожним із проаналізованих наборів. Розпорядники відповідних наборів даних можуть скористатися розробленими рекомендаціями з метою забезпечення їх гендерної чутливості.

Ознайомитися з дослідженням та рекомендаціями можна за посиланням: http://surl.li/nydlq.

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України