Як Україні імплементувати практики ЄС в сфері відкритих даних: розроблені нові рекомендації

09/04/2024

Порівняльний аналіз законодавства ЄС та України у сфері відкритих даних, а також рекомендації щодо вдосконалення національних актів опубліковані в новому дослідженні «Аналітичний звіт щодо дослідження кращих практик і законодавства ЄС щодо стандартизації наборів даних високої цінності».

Процес євроінтеграції України передбачає повноцінний комплекс реформ, одна з яких — адаптація законодавства до права Євросоюзу. У сфері відкритих даних національні норми та положення значною мірою узгоджуються з європейськими вимогами, іноді навіть містять кращі гарантії доступу до інформації. Вирішення неузгодженостей, зі свого боку, потребує детального вивчення окремих актів, їхнього розгляду в національному вимірі, визначення шляхів поєднання із системою правових відносин України.

Актуальну аналітику європейського та українського open data законодавства підготувала громадська організація «Тренінгово-консультаційний центр із доступу до інформації» в межах USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», що реалізується Фондом Євразія, та за сприяння Міністерства цифрової трансформації України й підтримки Фонду Східна Європа. У рамках роботи автори:

  • дослідили вимоги до наборів даних високої цінності Директиви (ЄС) 2019/1024 та Імплементаційного регламенту (ЄС) 2023/138, необхідні для якісної машинної обробки інформації та прийняття рішень на основі даних із різних сфер

  • порівняли поточні підходи до стандартизації відкритих даних ЄС та України та шляхів адаптації для інтеграції з єдиним цифровим ринком Євросоюзу

  • проаналізували кращі практики стандартизації відкритих даних у країнах ЄС, які можуть слугувати орієнтиром для України в контексті її євроінтеграційних зусиль

Крім того, експерти розробили рекомендації, які допоможуть визначити основні напрями вдосконалення політики з відкритих даних для інтеграції до європейського ринку даних.

Дослідження стане в пригоді стейкхолдерам сфери відкритих даних, які залучені в процеси гармонізації національного та європейського законодавства, цікавляться питаннями забезпечення та удосконалення доступу до наборів відкритих даних державного сектору. Його результати враховуються при внесенні змін до Постанови КМУ № 835. 

Ознайомитися з документом можна за посиланням.

Звіт підготовлено громадською організацією «Тренінгово-консультаційний центр із доступу до інформації» в межах USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», що реалізується Фондом Євразія, та за сприяння Міністерства цифрової трансформації України й підтримки Фонду Східна Європа.

 

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України