Нову редакцію постанови КМУ № 835 оприлюднено

28/04/2021

Понад 1000 наборів відкритих даних: Уряд опублікував постанову про відкриті дані

Українцям будуть доступні понад 1000 наборів відкритих даних. Кабінет Міністрів України опублікував постанову № 835, що стало ще одним вагомим кроком для розвитку сфери. Завдяки новій редакції постанови кожен громадянин зможе ознайомитися з реальним фінансовим станом усіх компаній та розмірами сплат податків у бюджет України.

Серед нових наборів даних, які стали обов’язковими до публікації: фінансова звітність компаній, відомості Державного земельного кадастру, база даних щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів. А найпопулярніший на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних набір даних — відомості про транспортні засоби та їх власників — буде доповнений полем з VIN-номерами. Користувачі чекали цього ще з 2019 року.

Постанова також передбачає створення Центру компетенцій у сфері відкритих даних — порталу "Дія. Відкриті дані". Презентуємо його вже цієї весни на Diia Summit. Центр компетенцій збере інформацію про роботу з відкритими даними як для розпорядників та ІТ-спеціалістів, так і для звичайних користувачів. Важливо зазначити, що сервісами на основі відкритих даних сьогодні користуються від 1,5 до 5 мільйонів українців.

Крім того, відтепер постанова закріплює визначення принципів Міжнародної хартії відкритих даних, зокрема принципу “відкритості за замовчуванням”. Також вводиться поняття “інформаційного аудиту”. За розпорядниками закріплюється обов’язок проводити його щонайменше раз на рік з обов’язковою публікацією результатів на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних. Це перший крок до побудови якісної системи управління даними в Україні. Загалом, ціль Мінцифри — забезпечити, щоб за три роки Україна увійшла в топ-3 країн, які є лідерами у сфері відкритих даних.

Упродовж шести місяців на розгляд Уряду буде винесена Стратегія розвитку сфери відкритих даних в Україні на найближчі 3-5 років. До розробки документу будуть залучені всі зацікавлені сторони, зокрема й спільнота користувачів відкритих даних.

Більш детально з усіма нововедденями можна ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3gIE7nJ.

Мінцифри вдячне всім, хто докладає зусиль для розвитку сфери відкритих даних в Україні, зокрема USAID /UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах/TAPAS"Фонду Східна Європа.

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України