Майстер-клас із аналізу даних про реєстрацію автомобілів в Україні за допомогою Python

23/04/2021

Незалежне видання Texty.org.ua у межах проєкту USAID/UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS” запрошують приєднатись до двогодинного майстер-класу з аналізу даних мовою програмування Python на прикладі даних про реєстрацію автомобілів в Україні.

Дані про реєстрацію транспортних засобів – один із найякісніших наборів відкритих даних, який оприлюднюється Міністерством внутрішніх справ України. Набір даних допомагає зрозуміти тенденції автомобільного ринку в Україні.

Державі ці дані дають змогу краще формувати політику, здійснювати моніторинг результативності рішень в автомобільній сфері. Наприклад, моніторити, як впливають владні рішення на придбання електрокарів українцями та чи збільшується їхня частка, або який комерційний автотранспорт обирає український бізнес.

Бізнесу ці дані дають змогу аналізувати ринок навіть на рівні окремого населеного пункту і реагувати на зміни. Маркетологи ж отримують цінну інформацію про автомобільні уподобання українців.

Громадянам ці дані дають змогу зрозуміти, скільки вже “проголосували гаманцем” за ту чи іншу модель або марку автомобіля, чи дійсно автомобіль користується попитом і, відповідно, чи легко для нього знайти запчастини та профільну СТО.

В 2017 році Texty.org.ua у межах проєкту USAID/UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS” на основі цього набору даних створили аналітичний інструмент “Перша реєстрація автомобілів в Україні”. Під час майстер-класу за допомогою мови Python буде виконуватися аналітична робота з даними цього проекту про реєстрацію авто в Україні за 2013-2021 роки.

На майстер-класі йтиметься про структуру набору даних та про інформацію, яку з нього можна отримати, а також про інструменти аналізу даних в Python. Крім того, захід дасть можливість ознайомитися із роботою Pandas DataFrame та створенням візуалізації за допомогою бібліотек matplotlib та seaborn.

Під час майстер-класу ви:

  • більше дізнаєтеся про відкриті дані та їх розвиток в Україні;
  • отримаєте практичний досвід аналізу даних за допомогою мови програмування Python;
  • ознайомитеся з інформацією, яку можна отримати з даних про реєстрацію транспортних засобів, та побачите приклади її використання.

Для кого цей майстер-клас:

  • для журналістів, які спеціалізуються на автомобільній тематиці та бажають краще зрозуміти, як влаштований ринок;
  • для дата-журналістів, які бажають познайомитись із реальним кейсом роботи з даними на мові програмування Python;
  • для фахівців та експертів у сфері транспорту, які хочуть розширити свій інструментарій роботи з даними;
  • для аналітиків даних, які хочуть ближче познайомитись зі сферою відкритих даних в Україні;
  • для державних службовців, експертів в сфері урбаністики та містобудування, які хочуть враховувати автомобільні вподобання українців під час прийняття рішень.

Для участі у майстер-класі бажано мати попередній досвід роботи в Python. Участь у майстер-класі безкоштовна. Реєстрація за посиланням: https://bit.ly/3aqvESi. Дедлайн реєстрації – 5 травня. Zoom-посилання для приєднання до заходу учасники отримають вранці 6 травня. З усіма запитаннями можна звернутися до аналітика видання Texty.org.ua, консультанта з політики відкритих даних Дениса Губашова: d.hubashov@gmail.com.

Майстер-клас проводиться у межах проєкту USAID/UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS” та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

 

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України