Відкриті дані допомагають відстежити, наскільки ефективною є оренда вагонів Укрзалізниці

29/09/2021

Незалежне видання "Тексти" у новому проєкті дослідило, наскільки ефективною стала оренда вантажних вагонів «УЗ» на відкритих електронних торговельних майданчиках.

Укрзалізниця забезпечує понад 80% вантажних залізничних перевезень в Україні. До 2018 року Укрзалізниця розподіляла вагони між вантажовідправниками на безконкурсній основі. Такий процес містив у собі потенційні корупційні ризики.

Та у межах реформування компанії у 2018 році Укрзалізниця почала поступово запроваджувати відкриті електронні аукціони з оренди вантажних вагонів на "Prozorro.Продажі". Це система, основна мета якої забезпечувати прозорий продаж та оренду державного майна через онлайн-аукціони. 

Проєкт "Куди котиться Укрзалізниця?" створили на основі відкритих даних та відкритого АРІ електронної системи «Prozorro.Продажі» за період від січня 2020-го до червня 2021 року. Він показує, скільки вантажних вагонів має у своїму розпорядженні Укрзалізниця, якого типу ці вагони, як вони розподіляються, які типи аукціонів для цього "УЗ" застосовує тощо.
 
 

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України