Опубліковано дослідження ролі відкритих даних у переході до циркулярної та низьковуглецевої економіки

22/02/2024

Стрімкий розвиток держав неодмінно призводить до росту споживання ресурсів, а слідом — викидів вуглецю і парникових газів, обсягів відходів і забруднення. Вирішити виклики часу можуть нові стратегії: низьковуглецева й циркулярна економіка. Перша націлена на зменшення викидів вуглецю в процесі виробництва та споживання, друга — на регенерацію природних систем, проєктування системи без відходів та забруднення. Ефективний процес переходу до нових моделей потребує цифрових інструментів.

Відкриті дані, як один із таких діджитал-засобів, дають змогу аналізувати та ухвалюватиобґрунтовані управлінські рішення, стають основою для прогнозування та розроблення стратегій. Світові лідери вже мають позитивний досвід переходу до низьковуглецевої та циркулярної економіки за допомогою використання відкритих даних. Дослідження міжнародних практик та можливостей їхнього застосування в Україні було вперше проведено у 2023 році в межах USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» за сприяння Міністерства цифрової трансформації України та підтримки Фонду Східна Європа.

Дослідження «Огляд сучасної політики ЄС у сфері низьковуглецевої та циркулярної економіки» містить огляд поточної політики ЄС та України, стандартів публікації відкритих даних. Автор роботи Андрій Гнап, CEO і дата-аналітик Waste Ukraine Analytics, проаналізував 44 нормативно-правові акти, які регулюють сферу низьковуглецевої та циркулярної економіки в Європейському Союзі та Україні. Крім загального огляду для кожного документу виокремлена роль цифровізації та даних, що впливають на економічну трансформацію. Крім того, були опрацьовані набори Євростату:

  • 19 наборів даних про відходи

  • 22 індикатори циркулярної економіки

  • 14 додаткових (потенційних) наборів для індикаторів циркулярної економіки

Для роботи «Рекомендації щодо впровадження міжнародних стандартів та відкритих даних для підтримки переходу України до низьковуглецевої та циркулярної економіки» були опрацьовані більше 30 міжнародних стандартів. Це дало змогу сформувати рекомендації для:

  • бізнес-структур та розробників IT-сервісів щодо імплементації міжнародних стандартів та стандартів ЄС у сфері низьковуглецевої і циркулярної економіки;

  • розроблення ІТ-сервісів для підтримки переходу до циркулярних бізнес-моделей;

  • компаній щодо відстеження та прозорості в ланцюжку створення вартості;

  • організації обміну даними між учасниками ринку;

  • розробників прогнозних аналітичних рішень у сфері економічного моделювання.

Ознайомитися з документами можна за посиланням:

«Огляд сучасної політики ЄС у сфері низьковуглецевої та циркулярної економіки»

«Рекомендації щодо впровадження міжнародних стандартів та відкритих даних для підтримки переходу України до низьковуглецевої та циркулярної економіки» 

Рекомендовані 16 нових наборів даних, створені в межах проєкту

 

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України