Мінцифри підвищує рівень Open Data Literacy

16/07/2021

Підвищення рівня компетенцій — один з головних фокусів діяльності Міністерства цифрової трансформації України у сфері відкритих даних. Саме тому Мінцифри разом з партнерами проводять навчальні програми з відкритих даних для різних цільових аудиторій.

За підсумками другого кварталу 2021 року участь в навчанні взяло більше 38 000 осіб!

💻Мінцифри разом з USAID/UK aid проєктом “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS” провели перший цикл курсів “Інтенсив з відкритих даних для початківців” та “Інтенсив з відкритих даних для розпорядників (ЦОВВ та ОМС)”, до участі в яких долучилося більше 500 осіб.

Інтенсив з відкритих даних для початківців — це одноденний інтенсив з відкритих даних для початківців, що буде корисним для представників бізнесу, громадських організацій, освіти, науки та всіх, хто прагне зрозуміти, як відкриті дані можуть розв'язувати буденні проблеми та створювати нові можливості розвитку власної справи. Учасники дізнаються про те, що таке відкриті дані, який вплив вони мають на розвиток економіки та демократії, де шукати датасети, які існують інструменти для їхнього аналізу та візуалізації.

Мета Інтенсиву з відкритих даних для розпорядників (ЦОВВ та ОМС) — підвищити якість наборів даних центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Задля цього учасники інтенсиву спільно з експертами:

  • проводять діагностику власної політики відкритих даних; 

  • аналізують її сильні і слабкі сторони;

  • складають план заходів, що допоможе налагодити ефективне оприлюднення датасетів, та розпочнуть його впровадження.

Після успішного завершення навчання учасники отримують 0,2 кредиту ЄКТС!

📚Мінцифри в партнерстві з Національним агентством України з питань державної служби, USAID/UK aid проєктом “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS”, Міжнародною благодійною організацією “Фонд Східна Європа” реалізували проведення навчальної програми “Відкриті дані для держслужбовців: практичний курс”, що містить усі необхідні компоненти для ефективного оприлюднення відкритих даних розпорядниками інформації.

Навчальну програму успішно прослухало 795 осіб.

Загальна короткострокова програма підвищення кваліфікації спрямована на підвищення рівня професійних компетентностей посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідальних за оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних для ефективного оприлюднення датасетів. Вона допомогає зрозуміти, яким чином впроваджується політика відкритих даних на національному рівні й у межах конкретного розпорядника інформації, які компоненти включає політика відкритих даних та який вплив має на повсякденне життя.

Учасники, які успішно завершують навчання, отримують 1 кредит ЄКТС.

👩‍🏫Навчальний курс “Робота з відкритими даними в юридичній практиці” спрямований на підготовку викладачів до інтеграції навчальної програми щодо відкритих даних до курикулуму правничих спеціальностей, що дозволить сформувати комплексні знання у студентів про роботу з відкритими даними, а також практичні уміння та навички роботи з ними, розвиток юридичного стилю мислення через посилення цифрової складової юридичної практики. У першому наборі взяли участь 16 викладачів ЗВО з різних кутків України.

Навчальний курс “Робота з відкритими даними в юридичній практиці” розроблений та реалізований командою студентів “IK Law Improvement” спільно з Лігою студентів АПУ в рамах проєкту “Реформа юридичної освіти” та Хмельницьким університетом управління та права імені Леоніда Юзькова, за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя” та Міністерства цифрової трансформації України.

👩‍💻Освітній серіал “Відкриті дані для держслужбовців” — курс Міністерства цифрової трансформації України за підтримки USAID / UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS” про те, як грамотно працювати з даними та управляти даними в державному секторі. При перегляді освітнього серіалу Ви ознайомитеся з кейсами органів державної влади, опануєте прийоми знеособлення даних, навчитеся користуватись Єдиним державним веб-порталом відкритих даних, а також отримаєте сертифікат, що засвідчує успішне проходження курсу з відкритих даних для державних службовців обсягом 0,2 кредиту ЄКТС.

Успішно завершили навчання майже 30 000 осіб та більше 4 000 — в процесі навчання.

📈Освітній серіал “Відкриті дані для бізнесу” — це перший освітній серіал, що підготували Міністерство цифрової трансформації України спільно з проєктом USAID/UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS”, про відкриті дані в Україні, розрахований саме на бізнес-аудиторію, перегляд якого дозволить: 

  • дізнатися, що таке відкриті дані;

  • зрозуміти цінність відкритих даних для бізнесу;

  • надихнутися кейсами українського та міжнародного бізнесу;

  • оцінити ризики використання даних; 

  • віднайти оптимальну бізнес-модель використання даних.

Навчання за освітнім серіалом завершило більше 2 000 осіб.

Міністерство цифрової трансформації України продовжуватиме розповсюджувати знання про відкриті дані! Повідомлення про навчальні заходи шукайте на Дія. Відкриті дані, а також на офіційних сторінках Мінцифри у соцмережах.

Все буде Open Data! 😊

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України