Як відкриті дані рятують українські ліси?

12/04/2021

🌲🌳Зловживання санітарними рубками — одна з найгостріших проблем господарювання в українських лісах. Майже половина деревини заготовляється саме таким чином. Це призводить до руйнування лісових екосистем.

💻Презентуємо візуалізацію аналітичного дослідження, покликаного продемонструвати масштаби лісозаготівлі в Україні та вказати на потенційні ризики, пов’язані із використанням санітарних рубок.

Аналітика зокрема дає відповіді на такі запитання:

  • 👉як зробити управління лісовою галуззю України більш прозорим?

  • 👉в який спосіб та в яких обсягах, залежно від способу, проводяться рубки лісів в Україні?

  • 👉які рубки виглядають найпідозріліше, як зберегти ліси та наше довкілля і як в цьому можуть допомогти відкриті дані?

Проєкт реалізовано Texty.org.ua за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, в межах USAID/UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS", за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів УкраїниДержавного агентства лісових ресурсів України та Державного підприємства "Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр".

👉 Посилання на дослідження: https://texty.org.ua/d/2020/open_forestry/.

⚡Вагомий внесок у систему заходів із захисту лісів України здійснює стартап Deep Green Ukraine — один з переможців Open Data Challenge 2020.

Ідея полягає у розробці та впровадженні системи, яка аналізує супутникові знімки за допомогою нейромережі на предмет рубки лісів та виявляє наявність дозволів на рубку. Завдяки такому функціоналу можна перевіряти факти здійснення рубки і вчасно проводити розслідування.

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України