Дізнатися все про перевірки бізнесу: як відкриті дані можуть у цьому допомогти

23/06/2021

В Україні дослідили антикорупційний та соціальний вплив відкриття даних у сфері державного нагляду (контролю).

Відкриття державних даних про перевірки допомагає дізнатися та вчасно підготуватися підприємцям до державних інспекцій, підвищити прозорість перевірок, удосконалити й автоматизувати діяльність органів державного нагляду (контролю), а ще – сприяє проведенню громадських екоперевірок.

Такі висновки дослідження, яке презентувало Міністерство цифрової трансформації України та проєкт USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Відкриті дані – це інформація, яку, згідно з Постановою №835, мають публікувати державні органи у відкритому для всіх громадян доступі та у машиночитаному форматі на Єдиному державному порталі відкритих даних. Ці дані є важливим джерелом інформації про стан певної галузі та дієвим інструментом для боротьби з корупцією завдяки відкритості та прозорості інформації для всіх. 

Чому важливі відкриті дані про державні перевірки та як вони можуть допомогти?

В Україні існує близько 80 сфер державного нагляду (контролю), серед яких, наприклад, перевірки щодо дотримання умов техногенної та пожежної безпеки або законодавства про працю чи податковий контроль. Щороку органи державного нагляду призначають 150-215 тисяч планових і непланових перевірок. Завдяки відкриттю даних, бізнесу та громадськості стало простіше шукати необхідну інформацію, що стосується перевірок та інших заходів держнагляду (контролю) – планів та умов їх проведення, результатів перевірок на подібних підприємствах тощо. До того ж, відкритість інформації дозволила підвищити прозорість державного контролю та рівень обізнаності бізнесу.

Окрім цього, наявність у відкритому доступі таких даних сприяє створенню сервісів, що полегшують пошук інформації та допомагають вирішити низку проблем для бізнесу, громадськості та державних установ.

🟢 Інформування про перевірки та підготовка до них. Інспекційний портал та сервіс inspect.in.ua, що використовують відкриті дані про перевірки, допомагають підприємцям завчасно дізнатися, коли відбуватимуться державні інспекції їхнього бізнесу, краще зрозуміти предмет перевірки або суть потенційних порушень – і у такий спосіб ефективніше підготуватись до перевірок. Це допоможе уникнути потенційних штрафів, санкцій чи корупційних ризиків.

🟢 Оцінювання ризиків співробітництва з контрагентами. Цьому сприяють сервіси Contr Agent, YouControl, Опендатабот, Vkursi.pro, Legat.by. Підприємці для ухвалення рішень про співпрацю з потенційний контрагентом можуть дослідити їхню надійність, проаналізувавши відкриті дані про результати проведених у них перевірок, та дізнатися, чи були виявлені порушення, наскільки вони критичні та інше.

🟢 Сприяння прозорості державних органів нагляду (контролю) та боротьба з корупцією. Аналіз відкритих даних на Інспекційному порталі дає змогу виявляти системні проблеми з прозорістю державних структур, що здійснюють перевірки, та можливі корупційні схеми. А самі державні органи можуть відслідковувати порушення у звітах інспекторів.

🟢 Здійснення громадського контролю за довкіллям на основі даних про перевірки на підприємствах. SaveEcoBot у зручному вигляді надає доступ до планів екологічних перевірок. Маючи таку інформацію, небайдужі громадяни можуть завчасно дізнаватися про перевірки на підприємствах і долучатися до них як громадські інспектори разом з працівниками Держекоінспекції. Це допомагає їм впливати на вирішення екологічних проблем у своїх місцевостях. Також сервіс містить опцію подачі скарг для ініціювання нових перевірок у разі порушення екологічних норм.

🟢 Підвищення ефективності діяльності органів, що здійснюють перевірки. Використання відкритих даних, зокрема тих, що містить Інспекційний портал, дає змогу автоматизувати процеси органів держнагляду. Це допомагає уникати неточностей під час формування планів перевірок, швидше планувати робочі процеси, готувати відповіді чи реагувати на скарги тощо.

Дізнатися більше про вплив відкритих даних, а також успішні історії їх використання можна у повному дослідженні «Антикорупційний та соціальний вплив відкритих даних у сфері державного нагляду (контролю)». Це сьомий звіт із серії якісних досліджень, у яких аналізують вплив відкриття даних на галузі економіки України. Також можна ознайомитися із дослідженнями у таких сферах: будівельна, дорожня, медична, екологічна, провадження бізнесу та місцеве самоврядування.

 

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України