VIN-коди зареєстрованих транспортних засобів доступні у формі відкритих даних

12/07/2021

Перевірити справжність техпаспорта, щоб шахраї не використовували підробні документи? Дізнатися точну дату розмитнення авто, щоб автівку, яка вже 5 років в Україні, не видавали за пригнану пів року тому? Точно знати кількість попередніх власників такої омріяної «не битої і не крашеної»?

Відтепер це можливо завдяки відкритим даним. Адже 1 липня Міністерство внутрішніх справ України опублікувало набір даних разом з інформацією про VIN-код → https://bit.ly/3hdbuiu. Наразі доступні дані про понад 820 тисяч транспортних засобів, реєстраційні дії з якими проводилися з 1 січня 2021 року. Незабаром інформація про VIN-код з’явиться і в історичних даних, починаючи з 2013 року.

VIN-код — це унікальний номер авта — і раніше набір публікувався без нього. У комбінації зашифрована інформація про виробника, характеристики автомобіля та рік його випуску. VIN-коди використовуються в усьому світі за єдиним стандартом. Завдяки ним можна ідентифікувати кожну машину в світі.

Інформація про транспортні засоби та їхніх власників — це найпопулярніший набір даних на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Починаючи з серпня 2018 року, його переглянули понад 440 тисяч разів, а завантажили більше 200 тисяч разів.

Популярні сервіси перевірки авто вже інтегрують інформацію про VIN-коди до своїх ресурсів, і невдовзі процес повної перевірки авто займатиме лічені секунди.

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України