«Місто для всіх»: у Запоріжжі створили проєкт, покликаний зробити місто зручним для кожного мешканця

27/05/2021

Запорізька міська рада презентує вебсервіс «Місто для всіх» – проєкт, покликаний зробити зробити місто зручнішим для маломобільних мешканців Запоріжжя та людей, які їх супроводжують.

🏡 Мапа сервісу показує, якими об’єктами доступності (пандусами, паркуваннями для людей з інвалідністю тощо) обладнана та чи інша будівля в місті. Проєкт має на меті забезпечити прозорість інформації щодо наявних у Запоріжжі засобів доступності та робіт, що були здійснені для їх облаштування.

Вебсервіс розроблений Texty.org.ua у межах проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» у співпраці з Запорізькою міською радою та за підтримки Міністерства цифрової трансформації. Він доступний за посиланням: https://texty.org.ua/d/2021/zaporizhzhia_inclusive/  

Проєкт дозволить мешканцям міста, які належать до маломобільних груп населення, та особам, які їх супроводжують, краще планувати пересування містом. Також завдяки даним щодо дозволів, тендерів та позатендерних закупівель, які можна знайти на сторінці власника кожного об’єкта, громадськість матиме додатковий інструмент контролю за тим, наскільки ефективно витрачають кошти щодо облаштування засобів доступності у місті.  

✅ Також сервіс надає інформацію про стан засобів доступності, встановлену під час перевірок комунальних об’єктів. Це дозволить жителям міста оцінити відповідність заявленого стану будівель реальній ситуації та краще комунікувати з місцевою владою щодо необхідності проведення додаткових перевірок та нових ремонтних робіт на об’єктах.

На мапі відображені комунальні об’єкти міст, які позначені різними кольорами відповідно до типу організацій. Також об’єкти на мапі можна фільтрувати за типом засобу доступності. 

Однією з функцій сервісу є можливість додавання власних об’єктів на карту, що дозволить покращити якість та інформативність сервісу.

📍 Проєкт «Місто для всіх» створений на основі відкритих даних. Відкриті дані – це інформація, яку має публікувати держава у відкритому для всіх громадян доступі та у машиночитаному форматі. Бюджет громади, рух громадського транспорту, виплати лікарям, дороги, що внесені до переліку ремонтів, різноманітні дозволи – ці та інші дані є у володінні держави і корисні для громадян. Адже це допомагає у вирішенні суспільно важливих питань, зокрема й у боротьбі з корупцією, завдяки відкритості та прозорості інформації для всіх.

Візуалізація використовує набори відкритих даних, оприлюднені Запорізькою міською радою:

 

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України