Які автомобілі викрадають в Україні: ТОП-10 на основі відкритих даних

07/12/2021

Відкриті дані допомагають українцям у різних життєвих ситуаціях (транспорт, інфраструктура, екологія, інноваційний розвиток тощо). Держава володіє даними, які можуть бути корисними для бізнесу, громадянського суспільства та населення загалом. Тому відкриті дані мають значну суспільну цінність, а їх вплив у глобалізованому світі важко переоцінити.

Приміром, завдяки відкритим даним Міністерства внутрішніх справ, а саме набору даних «Інформація про транспортні засоби, що перебувають у розшуку у зв’язку з їх незаконним заволодінням» , експертами Auction Auto було визначено, які автомобілі в Україні частіше викрадали у 2021 році. 

Експерти дотримуються думки, що викрасти можна будь-який автомобіль. Та цікавим виявився факт, що існують моделі авто, що користуються більшою «популярністю» у викрадачів. Трійку лідерів такого "рейтингу" представляють: 

1. Land Rover Range Rover
2. Toyota Land Cruiser
3. Lexus LX

У десятку також увійшли: 

4. Toyota Camry
5. Audi Q7
6. Toyota RAV4
7. Kia Optima
8. Hyundai Tucson
9. Volkswagen Tiguan
10. Kia Rio

 

Нагадаємо, що перевірити справжність техпаспорта, щоб шахраї не використовували підробні документи, дізнатися точну дату розмитнення авто, щоб автівку, яка вже 5 років в Україні, не видавали за пригнану пів року тому, точно знати кількість попередніх власників такої омріяної «не битої і не крашеної» можна авдяки публікації VIN-кодів зареєстрованих транспортних засобів у формі відкритих даних.

Створення цього веб-ресурсу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID ) та за фінансової підтримки уряду Великобританії ( UK aid ). Окремі думки, висловлені в матеріалах, опублікованих на сайті не обов’язково відображають погляди Агентства USAID та Уряду США або Уряду Великобританії.

Портал працює в режимі дослідної експлуатації.

Адреса:

03150, м.Київ, вул. Ділова 24

Електронна пошта:

opendata@thedigital.gov.ua

© 2021 Міністерство цифрової трансформації України